Varsinais-Suomessa runsaasti kiertotalouden mukaista toimintaa - osaajapula voi olla tulevaisuuden haaste

30.09.2020
Kuva: Marketta Virta

Kiertotalous on jo arkipäivää etenkin isommissa yrityksissä, selviää Varsinais-Suomen alueellisesta kiertotalouden tilannekatsauksesta. Yksi tärkeimmistä kiertotaloutta edistävistä tekijöistä Varsinais-Suomessa ovat teolliset symbioosit.

Varsinais-Suomi on yksi Suomen kasvukeskuksista. Muuttoliike alueelle on vilkasta ja työllisyys kasvaa. Elinkeinoelämässä painottuu teollisuus, kuten bio-, ICT- ja metalliteollisuus, ja palveluala työllistää 70% kaikista työllistyneistä. Ilmastonmuutoksen vastaista taistelua käydään myös Varsinais-Suomessa. Yhtenä aseena on kiertotalous,  joka haastaa kehittämään uusia liiketoimintamalleja Varsinais-Suomen alueelle.

Kiertotalouden mukainen liiketoiminta keskittyy palveluiden tarjoamiseen: jakamiseen, vuokraamiseen ja uudelleenkäyttöön. MInkälaisia mahdollisuuksia kiertotalous tuo Varsinais-Suomelle ja sen elinkeinoelämälle?

Kirjoittajat:
Marketta Virta toimii hankeasiantuntijana Turun AMKn Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmässä ja Essi Hilgren hankeasiantuntijana ja projektipäällikkönä Turun AMKssa.

Lue heidän artikkelinsa kokonaisuudessaan tästä.